Serhat Akçakaya; Toplutaşıma sektörü ‘Şoför Akademisi’ istiyor

11-10-2021

Serhat Akçakaya; Toplutaşıma sektörü ‘Şoför Akademisi’ istiyor

      Sektörün ihtiyacı olan eğitimli Kaptan şoför bulma noktasında ciddi sıkıntılar yaşanacağını belirten Özulaş Toplutaşım A.Ş. Başkan vekili Serhat Akçakaya, sorunun çözümü için şoför akademisi kurulmasını önerdi.

       Başkanvekili Serhat Akçakaya;’’1980’ li yıllarda başlayan özel halk otobüsü sektörü yaklaşık 40 yıldır hem Türkiye’de hem İstanbul’da ulaşım sektörünü şehiriçi ulaşım sektörünü rahatlatan çalışmalar yapmıştır. Sektörün ilk yıllarında genellikle araçlarda çalışanlar otobüsüne alıp sektöre yeni giren veya baba mesleği olarak devam eden taşımacı esnafıydı 90’ların başlarında yatırımcıların özel halk otobüsü işine girmesiyle araçlarda kendi çalışma imkanları olmadığından dolayı şoför personele ihtiyaç duydular ve 90’lardan beri şoför personel özel Halk otobüsü camiasına girmiş oldu.

      2000’li yıllardan itibaren biletçilerinde olmasıyla beraber herhangi bir şoför sıkıntısı yaşanmadı her zamanda fazlası vardı 2011’de biletçilerin kalkmasıyla araçlarda kalifiye şoför personel sıkıntısı çekmeye başladık dışardan gelen personel de işe alışma süreci ve özel halk otobüsü sektörüne alışma süreci biraz uzun sürüyordu.

2020’de özel halk otobüslerin geçtiği yeni sistem OTİS sistemi beraber şoför sıkıntısı daha doğrusu eğitimli şoför sıkıntısı giderek sektörün önemli sorunları haline gelmektedir.

Bunun çözümü ise hem özel halk otobüsleri firmalarına hem de İBB ve İETT ye Büyük sorumluluk düşmektedir.

        Bunun için yapılması gereken en önemli çözümlerden biri şoför akademisinin acil kurulmasıdır.

Şoför akademilerinden eğitim gören şoförler Eğitimlerini hem kısa zamanda tamamlamaları aynı zamanda akademileri bitiren şoförlere iş garantisinin verilmesi bence bu sektöre personel sıkıntısından çok personel fazlalığını ortaya çıkaracaktır İBB acilen bu konuda şoför akademisi kurmalıdır.

        Diğer bir konuda şoför sertifikalarının uzun zamanlı verilmesi bu konuda şoförleri bu sektörden uzaklaştırmaktadır sertifika verilmesinin faydası vardır.

Fakat sertifika sürelerinin ve programların uzun olması sebebiyle şoförler bu işe girmek için 2-3 ay bekleyemezler. Bunun için en fazla 15 gün içinde tüm işlemlerin ve eğitimlerin verilip yeterli görülen personelin acilen araçlara hizmete sunulması gerekmektedir.

30 yıla yakındır özel halk otobüslerinin üzerlerinde çalışan şoför personel içinde bulundukları kötü şartlara rağmen trafik tıkanıklığı son durakların yetersiz diye yolcuların toplu taşımlarda eğitimli olmaması şoför personele şiddet ve her türlü olayın olduğu bir ortamda çalışmalarına rağmen İstanbullu ya bence çok iyi bir hizmet sunuyorlar.

      Bunu da onurlandırmak İBB yetkililerimize düşüyor şoför akademisini kurup şoförlerimize iş garantisi vermek ve iyi çalışan şoförlerimize ödüller vermek bence çalışan şoför personeli bu işe daha da bağlayacaktır tüm şoför arkadaşlarımıza verdiği hizmetlerden dolayı teşekkür eder teşekkürlerimizi sünüyor uzun yıllar beraber çalışacağımızı taahhüt ediyoruz.

Belediye ile birlikte bakanlığın böyle bir akademinin kurulmasına destek olmaları halinde okulu bitiren, kriterlere uygun hiçbir şoförün işsiz kalmayacağını belirtiyoruz

Önümüzdeki süreçte pandeminin de kaybolması ile birlikte sektörde şoför ihtiyacı daha da artacak. Bugünden çözüm üretilmeli,  sektörün altyapısı güçlendirilmelidir’’.

Toplam 296 defa okunmuştur. Paylaş

Etiketler : Serhat Akçakaya; Toplutaşıma sektörü ‘Şoför Akademisi’ istiyor